Brickwrecks – Vasamuseet ställer ut skeppsvrak i Lego

Den 8 februari öppnades portarna till Vasamuseets utställning Brickwrecks. Det är en delvis interaktiv vandringsutställning levererad direkt från Australien, där besökarna får ta del av intressanta fakta tillsammans med imponerande välbyggda Legoskepp.

Var inte tänkt att bli vandringsutställning från början

Utställningen Brickwrecks var från början inte tänkt att bli en vandringsutställning. Men under tiden som utställningen byggdes upp ”Down Under”, så behövdes en del expertis kring Vasaskeppet, som är ett av de flera skepp man byggt i Lego. Givetvis kontaktades då Vasamuseet, som bidrog med viktig information. Här växte samtidigt ett intresse fram för att få ta del av Brickwrecks-utställningen även här i Sverige. Lång historia kort kan vi därmed tacka Vasamuseet för att de en gång sjunkna skeppen får möjlighet att återigen segla jorden runt.

Foton: Caroline Fjellheim

Visste du att Vasaskeppet är så otroligt välbevarat tack vare att vi inte haft några stora problem med skeppsmask i svenska vatten?

Möt flera olika skepp i Brickwrecks-utställningen

Flera skepp finns representerade i utställningen. Vasaskeppet finns så klart med, men här finns också till exempel Titanic, Terror & Erebus och HMS Pandora, den australienska motsvarigheten till vårt Vasaskepp. Varje skepp är tillverkat med otrolig precision och här finns fantastiska detaljer som både stora och små kommer uppskatta. Det är en utställning som tåls att besökas flera gånger. Precis när man tror att man har sett allt, dyker det nämligen upp nya detaljer. Utställningen visas på Vasamuseet fram till den 29 september i år.

Lämna en kommentar