Kmag intervjuar: Hannes Lyckholm – den författande chefen

Journalisten och ingenjören (spännande blandning ändå) Hannes Lyckholm är högaktuell med sin senaste bok Rödhake: Blodspår. En uppföljare till Rödhake: Dödstyst, men denna gång på annat förlag. Vi på Kmag.se blev nyfikna på multitalangen Lyckholm och har genomfört en intervju, framförallt utifrån hans roll som författare. 

Författare med ett gediget CV

Författaren Hannes Lyckholm
Författare Hannes Lyckholm. Foto: Cebastian Persson

Hannes Lyckholm bor i Västerås och har tidigare arbetat både som journalist, såväl som ingenjör. Idag arbetar han som chef och kombinerar framgångsrikt rollen med att skriva böcker vid sidan av. Att författandet faktiskt skulle bli någon framgång var dock ingenting som var utstakat redan från start. 

Efter några trevande försök att skriva manus inom andra genrer fick Lyckholm i 2017 idén till en spänningsroman. Han berättar själv att “Jag bestämde mig för att göra ett sista försök med att få till en roman och resultatet blev ”Rödhake: Dödstyst”, som togs väl emot när den gavs ut. Och efter det har det rullat på med fler böcker, ljudsboksprojekt och appberättelser.”.

Ser på skrivandet som ett maraton

När det kommer till författandet har Hannes Lyckholm egentligen bara en regel; att hitta tid till skrivandet. Med en fullspäckad vardag där både jobb, familj och fritid ska hinnas med, upplever han att det alltid varit svårt att hitta tid till skrivandet. Därför ser han till att skriva lite varje dag och han liknar upplägget vid ett maraton som tar lång tid. “Är det bara en halvtimme som kan klämmas in, så får det bli så. Sakta men säkert blir de där halvtimmarna till ganska många på ett år och romanen växer fram.”.

Innan han börjar skriva, ser Lyckholm till att ha gjort ett ordentligt grundjobb med sin bok. Egentligen kan man nästan säga att han har hela boken färdig redan från start, bara att den inte är skriven än. Han säger själv om skrivprocessen att “Jag är en riktig planerare, så jag lägger mycket tid på den första kreativa fasen, som är den absolut roligaste, där jag ritar upp hela berättelsen. Jag planerar övergripande vad jag vill berätta, ritar och drar streck till en kaosliknande karta över storyn. Sedan delar jag upp det i kapitel, funderar ut vändningar och sidohistorier. Först när jag har en färdig plan sätter jag mig ner och skriver. Och då brukar det gå fort. Texten skriver nästan sig själv och det brukar inte behövas särskilt många omskrivningar innan boken är klar.”.

Släpper ‘Rödhake: Blodspår’ via nytt förlag

Den senaste boken ”Rödhake: Blodspår” har han släppt med nya förläggare och redaktörer i ryggen, denna gången via Lava Förlag. Det har bland annat inneburit ett nytt sätt att arbeta, något Hannes själv beskriver som både roligt och utmanande. Resan inför den nya lanseringen har varit spännande, men den har också inneburit en viss frustration över de långa ledtiderna inom bokbranschen. Man brukar ju hänvisa till att “den som väntar på något gott..” och trots att det varit en lång väg från start till mål är också författaren mycket nöjd över slutresultatet, som han tycker blivit otroligt bra. 

Denna lansering är Lyckholms tredje fullängdsroman, efter böckerna ”Rödhake: Dödstyst” och ”Leveransen”. Det är dock inte det enda han författat – i portfolion finner vi även två kortromaner, ”Dörröppnaren” och ”Vanskligheten”, en ljudföljetong samt flertalet appberättelser. Thrillergenren är det gemensamma temat för hans storys, sannolikt för att det är en genre han själv uppskattar stort. 

Blandade känslor i samband med lanseringen

Även om Hannes Lyckholm har flera lanseringar bakom sig, är det fortfarande en emotionell bergochdalbana med nya släpp. Han förklarar att arbetet med en bok är ett stort projekt – att skriva den senaste boken har tagit ett par år. Vid själva lanseringen är det därför otroligt kul att få lämna ifrån sig sin baby som man ju arbetat med under lång tid, men sedan känns det lite tomt och vilset: “vad ska jag nu fokusera på?” Det är dock en känsla som sällan är långvarig för Lyckholm, som glatt fortsätter med att berätta att det brukar snart dyka upp ett nytt projekt att hugga tag i.

Boken Rödhake: Blodspår av Hannes Lyckholm, Lava förlag

Sist, men inte minst, så ber vi Hannes att ge oss tre snabba anledningar till varför man ska läsa hans bok. Svaret vi får kommer onekligen att locka en och annan läsare: “Min senaste bok ”Rödhake: Blodspår” är en spänningsroman om ex-spionen Anders Rödhake, tyska hemmafrun Claudia Meier och ryske maffialedaren Viktor Farafonov. Alla har de ett gemensamt förflutet i en underrättelsevärld de försökt lägga bakom sig. Men femton år senare kommer deras tidigare liv i kapp och drar dem till Västerås och Kvicksund för en sista uppgörelse. Så jag skulle i så fall säga: spänning, tre livsöden och en sista uppgörelse!”.

Hannes Lyckholm på nätet:

Lämna en kommentar